Oppositie is een belangrijk begrip uit het eindspel. Je ziet een voorbeeld van oppositie in diagram (1). De koningen staan direct tegenover elkaar en de kant die niet aan zet is heeft dus de oppositie.
Je hebt de oppositie als de koningen tegenover elkaar staan, en je NIET aan zet bent
Het idee achter oppositie is als volgt: de kant die aan zet is en dus geen oppositie heeft moet nu zijn koning spelen. Zijn tegenstander kan dan vervolgens kiezen om de oppositie opnieuw te pakken door de koningen weer tegenover elkaar te zetten.
Andere vormen van oppositie
De koningen die precies tegenover elkaar staan vormen de meest directe vorm van oppositie. Maar je kan ook een vorm van verdere oppositie hebben. In diagram (2) is er sprake van verre oppositie. Stel dat de zwarte koning naar d5 gaat, dan kan de witte koning naar d3 gaan om zo de originele situatie van oppositie te krijgen.
Oppositie kan ook gebeuren als de koningen niet precies tegenover elkaar staan. In dat geval moet je kijken dat de koningen een vierhoek opspannen waarvan alle hoeken dezelfde kleur als veld hebben. Wederom heeft de gene die niet aan zet is dan de oppositie. Dit zie je in diagram (3). Alle hoeken van de vierhoek zijn witte velden.